Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tisková zpráva: ČLK Strakonice podporuje protestní akce lékařské komory

21. 2. 2013

Představenstvo okresního sdružení České lékařské komory ve Strakonicích podpořilo stanovisko celostátního vedení komory k letošní úhradové vyhlášce a novele sazebníku výkonů, které přinesou výrazný negativní ekonomický dopad do nemocnic, ambulantním specialistům i praktickým lékařům.
Představenstvo OS ČLK Strakonice proto vyzvalo své členy, lékaře strakonického okresu, aby se připojili k organizaci petiční akce a Dne zdraví lékařů, který se bude konat v pátek 1. března 2013.

 

Cílem akcí je seznámit veřejnost, naše pacienty, s negativními dopady stávajících kroků ministerstva a upozornit je na reálnou možnost významného snížení kvality českého zdravotnictví, která je dosud českými lékaři držena na evropské úrovni i za cenu regulací, kterým jsou nemocnice i soukromí lékaři již řadu let vystavováni. Letošní úhradová vyhlášky však znamená razantní zásah do hospodaření všech zdravotnických zařízení.

 

Aktuální propočty naznačují, že úhrady od pojišťoven za poskytnutou zdravotní péči budou vyhláškou sníženy proti roku 2011 u akutní lůžkové péče o nejméně 6 %, u následné péče o 5 % a u ambulantní péče o 10 %. Ovšem při započtení kumulované inflace za roky 2011 – 2013 ve výši 7,5 % jde o pokles reálných úhrad, který v historii nemá obdoby: akutní lůžková péče - 13,5 %, následná péče - 12,5 % a ambulantní péče - 17,5 %. Netýká se to jen nemocnic, ale stejné úhrady jako nemocničním ambulancím vyhláška stanoví i soukromým ambulancím, kde již dnes pacient čeká na vyšetření týdny i měsíce.

 

Pokles úhrady je o to více zarážející, že podle nejnovějších údajů bylo v roce 2012 vybráno na zdravotním pojištění 226 mld. Kč, což je oproti roku 2011 nárůst o 10,4 mld Kč (104,80%), jde o nejvyšší nárůst od roku 2009.

 

Záměr snížit úhrady se netýká jen nemocnic. Stejné úhrady jako nemocničním ambulancím stanoví vyhláška i soukromým ambulancím, kde již dnes pacient čeká na vyšetření týdny i měsíce.

 

Letošní úhradová vyhláška vydaná ministerstvem poslední den minulého roku způsobí v kombinaci s růstem cen a daní všem zdravotnickým zařízením nezanedbatelný pokles reálných příjmů.

 

Situace nemá standardní řešení. My lékaři nemůžeme vědomě poškozovat své pacienty, ale nemůžeme si ani dovolit platit jim nezbytné léky, potřebná vyšetření a pomůcky ze svého. Nechceme-li se dostat do konfliktu se zákonem a lékařskou etikou, a nechceme-li ani přivést své praxe a nemocnice ke krachu, nezbývá nám nic jiného, než se začít bránit. A to společně, nejenom lékaři bez ohledu na odbornost či status zaměstnance nebo soukromého lékaře, ale především společně jako občané se svými pacienty.


1. 3. 2013 Den zdraví lékařů
Představenstvo ČLK vyhlásilo pátek 1.3.2013 za „Den zdraví lékařů“ a vyzývá všechny lékaře v České republice, aby podle vlastního uvážení tento den buď absolvovali preventivní lékařské prohlídky případně další potřebná vyšetření u svých kolegů, anebo aby v zájmu svého zdraví odpočívali prostřednictvím čerpání dovolené na zotavenou nebo náhradního volna.
Cílem protestu není poškodit pacienty, ale prokázat jednotu lékařského stavu takovým způsobem, aby si toho veřejnost všimla. Lékaři nebudou objednávat na tento den pacientky na plánované zákroky a vyšetření. Provoz zdravotnických zařízení bude omezen.

Petice občanů ČR za zachování fungujícího zdravotnictví
Představenstvo schválilo nejenom text Petice občanů České republiky za zachování fungujícího zdravotnictví, ale také vysvětlující dopis, který upozorňuje občany na současnou kritickou situaci v resortu zdravotnictví a na hrozby omezení dostupnosti, kvality a bezpečnosti zdravotní péče.
Podpisy na petiční archy budou sbírat lékaři od pacientů ve svých ordinacích.


Výdaje na zdravotnictví klesají
Celkové výdaje na zdravotnictví bez ohledu na nezanedbatelnou míru inflace a růst daní klesají již tři roky po sobě.

Výdaje v mld. Kč Výdaje jako % HDP
2009 291 7,80 %
2010 289 7,66 %
2011 288 7,58 %


Ministerstvo zdravotnictví nezajistilo valorizaci plateb za takzvané státní pojištěnce. Stát kvůli tomu již čtvrtým rokem platí za děti, studenty, důchodce, ženy na mateřské dovolené a nezaměstnané pojišťovnám pouhých 723 Kč měsíčně. Dopad ekonomické krize na zdravotnictví je přitom mnohem hlubší, než co by odpovídalo stavu naší ekonomiky. Důkazem pro toto tvrzení je klesající podíl celkových výdajů na zdravotnictví na HDP České republiky.

Stát = největší dlužník

Měsíční pojistné
Zaměstnanec včetně příspěvku zaměstnavatele (průměr) 3 088,- Kč
OSVČ (průměr) 1 260,- Kč
Osoba bez zdanitelných příjmů 1 080,- Kč
Státní pojištěnci 723,- Kč

 


MUDr. Michal Pelíšek
předseda okresního sdružení České lékařské komory Strakonice