Jdi na obsah Jdi na menu
 


Informace o průběhu XXV. sjezdu ČLK (listopad 2011)

5. 12. 2011

 

Informace o průběhu XXV. sjezdu ČLK (listopad 2011)
 
Vážení kolegové,
dne 19.-20. listopadu 2011 se v Brně konal 25. sjezd ČLK. Delegáty tohoto sjezdu za náš okres byli Dr. Martin Kubíček a Dr. Michal Pelíšek.
Dvoudenní sjezd byl jako obvykle velmi náročný a obsahoval mnoho témat, jistě se jim bude věnovat některý z následujících Tempusů. Dovolte mi jen výčet nejdůležitějších bodů z programu.
1, Nejdůležitější a asi nejméně populární bod je, že došlo rozhodnutím většiny delegátů sjezdu k navýšení členských příspěvků pro příští rok o 15 procent. Předkladatel argumentoval zejm. tím, že příspěvky nebyly zvyšovány několik let (a to ani o míru inflace), neustále klesá výše kladného hospodářského výsledku ČLK s tím, že v příštím roce by bez navýšení příspěvků hrozil negativní výsledek hospodaření. Také bylo argumentováno zvyšujícím se počtem právních kauz, které musí právní oddělení komory řešit a vychází tak vstříc lékařům, kteří by jinak museli hradit vysoké částky v soukromých advokátních kancelářích. Také v porovnání s příspěvky členů jiných profesních komor jsou příspěvky ČLK stále na nejnižší úrovni. Argumentů pro zvýšení bylo více.
V této souvislosti ale musím také říct, že nedostatek financí v tuto chvíli naše okresní sdružení příliš netrápí , je to dáno jednak úctyhodnou disciplinovaností našich členů v časném placení členských příspěvků, za což moc děkuji všem, ale také celkem nízkými provozními náklady naší kanceláře. Vyjma ojedinělých cestovních nákladů a symbolické odměně předsedovi revizní komise za jeho (nejen) časově náročnou práci nevyužíváme dalšího ohodnocení volených funkcionářů, čímž jsme mezi ostatními okresy jasnou výjimkou. Myslím, že mohu za představenstvo našeho okresního sdružení slíbit, že se pokusíme, aby se dopady zvýšení příspěvků minimalizovali zejm. u mladých lékařů, využijeme finanční podpory na jejich vzdělávání.
Podobně přispívá mladým lékařům i centrální komora v rámci projektu Iuventus Medica, kde bylo v roce 2009 mezi lékaře rozdělen 1 milion Kč, v roce 2010 dokonce již 2 miliony Kč.
2, Představenstvo ČLK přijalo v průběhu roku dvě novely stavovského předpisu č. 16, který se týká celoživotního vzdělávání lékařů. Novely byly komplexní, ale asi nejdůležitější bylo navýšení požadovaných kreditů pro zisk diplomu celoživotního vzdělávání ze současných 50 na 150 za 5 let. O tom jsem Vás také emailem informoval. Delegáti sjezdu však toto rozhodnutí představenstva nepodpořili a stavovský předpis nadále platí ve své původní podobě.
3, Právní oddělení ČLK informovalo o své činnosti, kdy jednak zajišťuje bezplatné právní zastoupení členům ČLK v precendentních kauzách, jejichž výsledek může mít význam i pro ostatní lékaře. Ve všech ostatních soudních řízeních týkajících se výkonu lékařského povolání, kterých rapidně přibývá, poskytuje právní kancelář ČLK příslušnému lékaři či jeho advokátovi permanentní konsultativní právní podporu.
4, Byly představeny nové webové stránky centrální ČLK, které jsou nyní graficky lépe provedeny a obsahují mnoho důležitých informací včetně elektronických verzí řady formulářů.
5, Většina času však byla věnována analýze a diskusi nad novou zdravotnickou legislativou. Dovolte, abych učinil malý exkurz do této problematiky a upozornil na některé nejdůležitější změny, které lze očekávat.
-          ČLK nesouhlasí se zněním připravované novely vyhlášky o požadavcích na minimální technické a věcné vybavení ZZ, která by dle ČLK měla určovat pouze obecné hygienicko - technické a stavební požadavky na zdravotnická zařízení s tím, že přístrojové vybavení zdravotnického zařízení musí odpovídat spektru zdravotnických výkonů zde prováděných. a není tedy možné nutit zdravotnická zařízení nakupovat přístroje, které nepotřebují. Ministerstvo zdravotnictví argumentujte tím, že příslušné odborné společnosti s navrženým textem údajně souhlasí. Vyhláška 234/2010 odsunula platnost vyhlášky o minimálním technickém vybavení na 1.3.2013, ale pozor při přeregistraci dle zákona o ZS budou ZZ muset splňovat podmínky již nové vyhlášky.
-          ČLK nesouhlasí ani s chystanou novelou vyhlášky o minimálním personálním vybavení zdravotnických zařízení, kde se komoře požadavky zdají naopak příliš malé, v tomto stanovisku se ale rozchází i s AČMN.
-          Nyní mi dovolte ještě krátkou prezentaci, která Vám představí nové zdravotnické zákony.
(následuje prezentace nové zdravotnické legislativy)